HTML

Gazdaság Blogja

A magyar- és világgazdasági események elemzése. Fenntartható gazdálkodás, vállalatok, hitelek, csődök, pénzpiacok.

Friss topikok

Archívum

Devizahitel: a kisember szerencsejátéka

2011.08.05. 20:19 Gazdasag Blogja

Alábbi cikkemben sem a devizahitelt felvevő magánszemélyeket, sem az azokat folyosító bankokat nem akarom hibáztatni, csupán a veszélyekre és következményekre hívnám fel a figyelmet.

Hitelhez az átlagember háromféle módon juthatott ezidáig: deviza-, devizaalapú- vagy forinthitelt vehetett fel. Persze sok esetben "ha kell, ha nem alapon", de ezzel most ne foglalkozzunk. A forinthitel kamatát drágának tartottuk, olyannyira, hogy 2004 táján már egyértelmű volt mindenki számára, hogy lakáshitelnél (de még autóhitelnél sem igazán) szóba sem jöhet. Hiszen miért fizetnénk a jelenben havi 50 000 Ft törleszőnél másfélszer annyit (nagyjából ennyi volt ezidőtájt a különbség a forint- és devizahitel ára között). Ráadásul az elvárható volt, hogy a hosszú távra felvett hitelben (10-25 év) az idő folyamán az árfolyamkilengések kiegyenlítik egymást nagy valószínűséggel (nézzük csak meg az elmúlt 30 évben hogyan változott a CHF vagy az USD árfolyama a forinthoz képest). Köztudott, hogy arra nem sokan számítottak, hogy a 150 Ft-os árfolyamon felvett CHF 250 Ft-ot is eléri. Sem a magánszemélyek, sem a bankárok, sem az EU kormányai.

Szubjektív vélemény: arról nem sok helyen esik szó, hogy valójában mitől is nevezzük a CHF-et túlértékelt valutának, pedig tényleg az. A gyorsan változó világgazdasági események egyelőre még mindig nem adnak bizakodásra okot. A svájci gazdaság megdönthetetlennek hitt, és ebbéli hiedelmükben a befektetők megrendíthetetlenek. Biztos befektetést keresnek (egyáltalán létezik-e ilyen napjainkban?), de az arany ára már 3 éve meredeken emelkedik, lassan megfizetethetetlen. A "menedékvalutát" eddig még nem rohamozták meg, így itt volt az "ideje" ennek is. Ez a hiedelem azonban a részvénypiacra egyelőre nem látszik betörni, így várhatóan a svájci tőzsde indexe ugyanúgy zuhanásnak indul, mint a világ nagy tőzsdéi, ami negatív hatással lesz a CHF-re is. Lehetséges, hogy éppen most, ilyen magas áron érdemes éppen CHF(-alapú) hitelt felvenni.

Marad tehát a deviza- és a devizaalapú hitel. Utóbbi a világ egyik legnagyobb visszaélése a gazdaságban. Devizaalapú hitel nyújtásakor a hitelező bank forintkölcsönt nyújt, de annak értékét átszámítja a hitel devizájának értékére, majd rendszeresen abban is számol el. Így jelen esetben úgy keletkeztek irreális többletterhek, hogy azok mögött megintcsak nemhogy valós munka vagy érték nincs, de valójában deviza sem. A bankok tájékoztatása szerint kötelesek minden devizaalapú hitel esetében a hitel összegének megfelelő devizát vásárolni is a piacon. Azonban hogyan lenne ez lehetséges akkor, amikor a bankok számára törvény adta lehetőség, hogy pénzügyi erőforrásaik kilencszeresét hitelezzék ki? Ebből egyértelmű kell legyen, hogy a bankok a devizaalapú hitelezések tömegesítésekor világosan látták a forint ezekhez képest várható romlását.

A devizahitel mögött valóban deviza áll. Ezzel már csak az a probléma, ami a másik két esetben is: a bankok semmilyen kockázatot nem viselnek, minden árfolyamingadozást az ügyfélre terhelnek. A kisember pedig elkezd a pénzével úgy tőzsdézni, hogy valószínűleg nem is tud róla. A legsúlyosabb gazdasági összeomlás amúgyis akkor következik majd be, amikor boldog-boldogtalan akár sms-ben valódi részvényeket adhat-vehet ész nélkül. Nem vagyunk messze tőle, talán a jelenlegi helyzet még időben érkezett komoly arconcsapás volt a kisemberek pórázának elengedésében a pénzpiacok világában.

6 komment

Címkék: devizahitel forinthitel devizaalapu

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdasag-blogja.blog.hu/api/trackback/id/tr493128781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mediacapic 2011.08.08. 21:36:35

1. Szerintem senkit nem kényszerítettek a hitelfelvételre.

2. A banknak miért kellene kockázatot vállani???

lextor 2011.08.09. 00:24:26

"az idő folyamán az árfolyamkilengések kiegyenlítik egymást nagy valószínűséggel (nézzük csak meg az elmúlt 30 évben hogyan változott a CHF vagy az USD árfolyama a forinthoz "

Megnéztem.
CHF: 17 forint
USD: 36 forint
Tehát azt mondod, hogy az árfolyamkilengések az idő folyamán nagy valószínűséggel kiegyenlítik egymást és hamarosan 17 forint lesz a frank és 36 az usa dollár?
Komolyan közgazdaságtant tanítasz egyetemen?

Gazdasag Blogja 2011.08.09. 00:26:47

Inflációról hallottál már azért, ugye?

lextor 2011.08.09. 00:44:23

@Gazdasag Blogja:
Azt mondod a különséget az infláció adja?
Tehát az elmúlt 30 év alatt csak 530% volt a forint inflációja?

Csavarhúzós 2011.08.09. 08:33:46

>A bankok tájékoztatása szerint kötelesek minden devizaalapú hitel esetében a hitel összegének megfelelő devizát vásárolni is a piacon. Azonban hogyan lenne ez lehetséges akkor, amikor a bankok számára törvény adta lehetőség, hogy pénzügyi erőforrásaik kilencszeresét hitelezzék ki?
-A és B állítás is igaz (nagyjából), de nincs köztük logikai kapcsolat. A devizaárfolyam piaci, egyensúlyi ár, ilyenformán nem lehet a mozgását előre tudni. Ha biztos lett volna, hogy a CHF emelkedni fog, akkor mindenki azt vett volna, és pillanat alatt felugrana az árfolyam egy olyan szintre, ahol már az emelkedést és esést várók aránya 50%.
Szóval a bank azt a kockázatot futja, hogy ha CHF "alapon" hitelez, és közben a CHF árfolyama leesik, akkor kevesebb forintot kap vissza, mint amit kihitelezett. Ezt a kockázatot neki tényleg kötelező lefedezni. Ehhez nem kell fizikailag CHF-et venni, vannak erre ravasz pénzügyi instrumentumok, de a hatásuk olyan, mintha ténylegesen CHF-et hitelezett volna.

Tehát a devizahitel és a deviza alapú hitel között nincs különbség, illetve nem ebben van.
Hanem abban, hogy többnyire a CHF "virtuális" (a bank által szabadon manipulálható) kamatával viszont átcseszték a népet a devizaalapú hiteleknél, míg egy tényleges devizahitelnél csak az árfolyamkockázat van. (Meg a konverziós költség, ha nem CHF-ben kapod a fizetésed)
süti beállítások módosítása